Keresés
Close this search box.

Megújult a kéményseprés rendszere

Már térítésmentes a kötelező jellegű kéményellenőrzés és tisztítás. Az új rendszer július 1-én lépett életbe.

A katasztrófavédelem felügyeli

A Belügyminisztérium által kiadott rendelet szerint a kéményseprést magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fogja végezni. Erről még tavaly novemberben született döntés a parlamentben. A kéményseprés kikerült az önkormányzatok feladatainak sorából, és az állam közfeladatként, ingyenesen látja el. Azokban a régiókban ahol már nem az önkormányzatok koordinálják ezt, ott az év második felétől már a katasztrófavédelem végzi kéményseprést. Ez Magyarország közel 40%-át jelenti, ahol több, mint 1,8 millió kémény található.

Mostantól ingyenes

A Belügyminisztérium szerint a változásra amiatt volt szükség, mert a kéményseprést végző cégek az évek alatt többszörösére növelték a díjaikat, ami miatt sokan nem ellenőríztették a kéményeiket. Ez nem csak szabályellenes, de veszélyes is egyben, ugyanis egy nem megfelelően szellőző kémény akár tragédia okozója is lehet. A nemrég életbe lépett szabályok szerint akár az önkormányzat, akár a katasztrófavédelem végzi a szolgáltatást, azt írásbeli értesítés előzi meg amelynek első és második időpontjában is ingyenes lesz az ellenőrzés.

Az értesítés itt tekinthető meg.

Megosztás:

Kapcsolódó hírek

Előadás a gyereknevelésről

Az aszódi Csemete Csacsogó klub szervezésében Novák Ferenc előadása. Előadás és barátságos beszélgetés, a szélsőségektől mentes, örömteli nevelésről. Időpont: 2024.
Tovább