Keresés
Close this search box.

Védekezés a kullancsok ellen

Lassan ténylegesen beköszönt a nyár, így egyre többen töltik idejük jó részét a szabadban. Azonban a nagy meleg és a felhőtlen szórakozás ellenére nem árt elővigyázatosnak lenni legalábbis, ami a kullancsokat illeti.

A kullancsokról

A kullancsok vérszívó ektoparazita állatok, amelyek főként az emlősök vérszívói, de előfordul, hogy madarakon és hüllőkön is élősködnek. Életük során csupán két vagy három gazdaegyedből táplálkoznak, ami alapján kétgazdás, illetve háromgazdás fajokról beszélünk, de a trópusokon egygazdás fajok is vannak.
A Kárpát-medencében leggyakoribb a közönséges kullancs, amely a vérszívás során Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást, és más fertőzéseket is terjeszthet az emberre és a házi kedvencekre is.

A kullancs csípése

Ha a kullancscsípés utáni órákban gyorsan terjedő, fájdalmas vagy viszkető folt keletkezik, ami 3 napon belül elmúlik, akkor nincs komoly baj, ugyanis csak allergiás reakció következménye, ami mögött nincs fertőzés. Ha mindenképpen orvoshoz mennénk, készüljünk fel egy antibiotikum kúrára.

Ha nem vettünk észre kullancscsípést és később legalább 8 cm átmérőjű folt tűnik fel, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, ugyanis nagy esély van rá, hogy Lyme-foltról van szó. Ha viszont egy ugyanilyen foltot az arcon találunk, azonnal orvosi ellátásra van szükség.

A kullancsok eltávolítása

A kullancsot minden esetben a lehető leggyorsabban el kell távolítani emberből és állatból egyaránt. A művelet igen egyszerű, így emiatt nem szükséges orvoshoz menni. Speciális, kullancs eltávolító csipesz, vagy kanál a gyógyszertárakban beszerezhető, de egy hagyományos szemöldökcsipesz is megfelelő eszköz lehet. A nagy méretű, megszívódott kullancsot, akár szabad kézzel, három ujjal körülfogva is el lehet távolítani. Fontos, hogy a kullancsot a bőrhöz legközelebb kell megfogni, ezután óvatos, de határozott mozdulattal ki kell húzni. Minden esetben ügyelni kell arra, hogy a kullancs vérrel teli potroha ne nyomódjon meg, mert eközben kórokozókat öklendezhet a sebbe. Ha beleszakad a feje, nem jelent különösebb kockázatot, ez ugyanis egy idő után kilökődik a testből. A sebet és az eltávolító eszközt mindenképpen le kell fertőtleníteni.

Védekezés a kullancsok ellen

Habár könnyű a kullancs eltávolítása, legjobb módszer mégiscsak az ellene történő védekezés. Kirándulások alkalmával érdemes hosszú nadrágot és nadrágra tűrt hosszabb szárú zoknit viselni. Célszerű kerülni a magas fűvel borította helyeket. Fűben fekve a kullancsnak is sokkal nagyobb esélye van fedetlen testfelületet találni, így ilyenkor érdemes még jobban odafigyelni. A riasztó szerek hatása nem mindig tart kellő ideig, ezért érdemes akár gyakrabban is használni őket. Minden egyes szabadban töltött nap után célszerű átvizsgálni az egész testet, hogy meggyőződjünk az esetleges csípésekről.

A házi kedvencek számára kullancsellenes sampononok, csöpögtethető oldatok és speciális nyakörvek is kaphatóak szinte minden állateledel kereskedésben. A kertben élő, kiránduló, vagy lyukat ásó kutyákat rendszeresen, érdemes rendszeresen, akár naponta is átvizsgálni.

Megosztás:

Kapcsolódó hírek

Előadás a gyereknevelésről

Az aszódi Csemete Csacsogó klub szervezésében Novák Ferenc előadása. Előadás és barátságos beszélgetés, a szélsőségektől mentes, örömteli nevelésről. Időpont: 2024.
Tovább