Keresés
Close this search box.

Töltés okosan! Tippek mobiltelefonokhoz

Sokan talán már nem is emlékeznek azokra az időkre, amikor egy mobilkészüléket elég volt még néhány naponta tölteni, és akár egy többnapos kiruccanás is megoldható volt telefontöltő nélkül. Ma ez már szinte elképzelhetetlen, a fő ok pedig nem más, mint a megnövekedett teljesítmény, a nagyméretű kijelző és a számtalan funkció, ami zsebszámítógéppé tette az egykor még csak telefonálásra és SMS váltásra szolgáló készülékeket.

Íme, néhány tipp, amivel mégis a lehető leghosszabb ideig kihúzhatjuk egy töltéssel:

Fényerő csökkentése

Az okostelefonok egyik legnagyobb energiaigényű alkatrészei a kijelzők, amelyek a legmodernebb technológiák ellenére is rendkívül sokat fogyasztanak. Lehet szó Super AMOLED, vagy IPS technológiáról a legjobb, ha csökkentjük a fényerőt. Az újabb készülékek már automatikusan alkalmazkodnak a környezeti fényviszonyokhoz, de ezeknél is beállítható a maximális érték.

Vezeték nélküli kapcsolatok kezelése

Ma már nem csak Bluetooth, hanem WiFi és NFC kapcsolatok is lehetnek a telefonokon, a mobil hálózati kommunikációról már nem is beszélve. Ezek egy része sok esetben teljesen feleslegesen próbál csatlakozni különböző eszközökhöz, vagy hálózatokhoz, ezért ha nincs kifejezett csatlakoztatási szándékunk, érdemes kikapcsolni a nem használt kapcsolatokat.

Frissítések kikapcsolása

Napjaink telefonjaihoz számtalan applikáció tölthető le, amelyek időnként újabb verziót kapnak. Ezek frissítése automatikusan is beállítható, de ez nem mindig szükséges. Érdemes átnézni az alkalmazások listáját és odafigyeléssel beállítani az automatikus frissítéseket.

Értesítések beállítása

A különböző értesítések nem csak bosszantóak lehetnek, de az üzemidő alakulására is negatív hatással vannak. Nem árt átnézni az értesítési listát és szelektálni a fontos és kevésbe fontos rendszerüzenetek között, amivel szintén értékes percek, esetleg órák is nyerhetőek.

Cserélhető, vagy külső akkumulátor

Egyes készülékek cserélhető akkumulátorral rendelkeznek, ami könnyedén hordozható és cserélhető, ha szükség van rá. Más készülékek egybeépített vázzal kerülnek forgalomba, ezért az akkumulátoraik nem, vagy csak nehezen érhetőek el. Utóbbi esetben tökéletes megoldás a külső, hordozható akkumulátor, vagy más néven Power Bank, amivel akár út közben is újra tölthetjük készülékünket.

Akkukímélő alkalmazások

Ha nem jut kellő mennyiségű idő és figyelem az akkumulátor kímélésére, akkor jól jöhetnek az akkukímélő alkalmazások, amelyek akár jelentős mértékben is megnövelhetik a készenléti időt. Androidos készülékekhez, a Battery Saver 2016, iOS rendszerekhez a Battery Doctor, Windows Phone-hoz pedig a Battery Sense.

Megosztás:

Kapcsolódó hírek

Előadás a gyereknevelésről

Az aszódi Csemete Csacsogó klub szervezésében Novák Ferenc előadása. Előadás és barátságos beszélgetés, a szélsőségektől mentes, örömteli nevelésről. Időpont: 2024.
Tovább