Keresés
Close this search box.

Nőnap 2024

Itt a nőnap, ami sokak számára csupán egy kötelező virágvásárlást jelent, de valójában honnan származik és miért ünnepeljük ezt a napot?

A Valentin-nap és az anyák napja mellett a nőnap a virágárusok egyik legforgalmasabb napja, azonban a nőnap ennél sokkal többet jelent, még napjainkban is, amikor a férfi-női egyenjogúság kérdése egyre inkább előtérbe kerül.

A nemzetközi nőnap története több mint száz évre nyúlik vissza. 1857. március 8-án New York-ban tartottak tüntetéseket, melyek az emberibb munkafeltételekért és magasabb fizetésért küzdő textilipari női dolgozók által voltak szervezve. Később, az első hivatalos nőnapi megmozdulásokra 1909-ben került sor az Egyesült Államokban, a Szocialista Párt kezdeményezésére.

Ekkoriban a nőnap még a női munkások jogaiért és a nők választójogáért vívott küzdelemről szólt.

A nőnap azóta nemzetközi jelentőségűvé vált, és minden országban március 8-án ünneplik, mióta Clara Zetkin, a második Nemzetközi Szocialista Női Konferencián 1910-ben erre tett javaslatot. Oroszországban 1917-ben a nők „kenyeret és békét” követelve vonultak utcára. Pár nappal később az orosz cár lemondott, és az ideiglenesen állított polgári kormány szavazójogot biztosított a nőknek. Az ENSZ hivatalosan 1975-ben ismerte el a Nemzetközi Nőnapot, de Magyarországon már 1913 óta megemlékeztek róla.

Megosztás:

Kapcsolódó hírek

Idén is aszódi piknik!

2024. május 1-én ismét aszódi piknik a Szent István téren! A főbb programpontok 9:30 Frissítő jógamozdulatok — Aszód jóga 10:00
Tovább

Kerekítő az AIKI-ben

Baba-mama program mondókákkal, dalokkal, kis tánccal. Délelőtti zenés foglalkozás kicsiknek. Időpont: 2024. 04. 17. 09:30 Helyszín: AIKI, Aszód
Tovább