Keresés
Close this search box.

Mit tegyünk napszúrás esetén?

A napszúrás

A napszúrás egy igen kellemetlen tünetekkel járó állapot, amely az erős napsütés és a magas hőmérséklet tartós hatására alakulhat ki. Előfordulása leggyakrabban a nyári időszakban jellemző, de más melegebb hónapokban is jegyeztek már fel napszúrásos tüneteket. Fontos, hogy a napszúrás nem azonos a hőgutával, ám a kiváltó tényezők szinte teljes egészében azonosak. A napsugárzás és a magas hőmérséklet, mint fizikai okok, a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulása, ritkább esetben pedig allergia, mint kémiai okok lehetnek a napszúrás tüneteinek kiváltói.

A napszúrás tünetei

A napszúrás igen kellemetlen tünetekkel jár, amelyek sokszor együttesen jelentkeznek a betegeknél. Ha a napon töltött hosszabb idő után fejfájás, megemelkedett testhőmérséklet, vagy láz, szédülés vagy hányinger jelentkezik, erős a gyanú, hogy az illető napszúrás áldozata lett. Súlyosabb esetekben az eszméletvesztés és az ájulás sem ritka jelenség.

A napszúrás kezelése

Napszúrás esetén a legfontosabb teendő a test azonnali lehűtése, ha lehet kívül és belül is. Ha a napszúrás tünetei tapasztalhatóak a beteget azonnal egy árnyékos, hűvös helyre kell segíteni, ami lehet akár egy légkondicionált, vagy megfelelően hűtött helyiség. Fontos hogy az alacsony hőmérséklet mellett az árnyékoltság is szükséges. Ha van rá lehetőség, a beteget érdemes lefektetni és biztosítani kell a szervezetét a megfelelő folyadékpótlásról, lehetőleg tiszta, hűtött vízzel. Amennyiben súlyosabb a helyzet a hideg vizes borogatás is indokolt lehet. Szintén kiemelten fontos a szervezetből kiürült só pótlása, amely hagyományos konyhasóval is lehetséges a vízbe keverve. Ennek hatására helyreállhat a szervezet elektrolitháztartása. A felsorolt módszerek alkalmazásával viszonylag gyorsan, 24-48 órán belül fel lehet épülni, azonban ha ennyi idő után továbbra is fennállnak a tünetek, érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.

A kánikulai hőségben sem gyermeket, sem kisállatot nem szabad a tűző napon, főleg nem zárt gépjárműben hagyni, ugyanis ilyenkor nem csak a napszúrás, hanem a hőguta veszélye is fennáll.

forrás: Wikipedia

Megosztás:

Kapcsolódó hírek

Előadás a gyereknevelésről

Az aszódi Csemete Csacsogó klub szervezésében Novák Ferenc előadása. Előadás és barátságos beszélgetés, a szélsőségektől mentes, örömteli nevelésről. Időpont: 2024.
Tovább