Keresés
Close this search box.

Mi ez a Pokémon Go láz?

Aki használja az internetet, nézi a tévét, hallgatja a rádiót, olvassa az újságot, vagy csak nyitott szemmel jár, az biztosan hallott már a legújabb őrületről, amit Pokémon Go-nak hívnak. Ahhoz hogy megértsük ennek az egész felhajtásnak a lényegét érdemes teljesen az alapoknál kezdeni.

Mik ezek a Pokémonok?

A Pokémon története több mint 20 évre nyúlik vissza. A Pokémon franchise tulajdonosa a jól ismert japán Nintendo, ami 1996-ban Satoshi Tajiri ötletei alapján indította útjának az első Pokémon játékot. A név egy szóösszerántásból ered, amit az angol Pocket Monster, vagyis zsebszörny összetételből kapunk meg. Az akkor még Game Boy kézi konzolra készített szoftver mostanra a világ egyik legerősebb brandjévé nőtte ki magát. 1998 óta, a hazánkban is jól ismert anime sorozat ugyanezt a nevet viseli. A rajzfilmsorozat szorosan kötődik az alapjátékhoz és több szereplő szemszögéből is bemutatja a különleges képességű, kitalált lényecskék világát.

A Pokémon története

A történet lényege tulajdonképpen pofon egyszerű és szorosan kapcsolódik az ötletgazda hobbijához, ami nem más, mint a rovargyűjtés. A sztori szerint 720 különböző Pokémon létezik a világon, amelyek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezt a Pokémonokat listázó Pokédex gyűjtötte össze, amely név, szint és kategória szerint sorolja fel a különböző szereplőket. A cél ezek begyűjtése, kiképzése és játékba küldése. Aki ezeket a kis lényeket birtokolja, az a Pokémonedző, vagy más néven Pokémonmester. Minden Pokémonedzőnek egyetlen célja van, mégpedig a kiképezni a legjobb csapatot.

A Pokémon Go sikere

A Pokémon Go első verziója 2016. július 6-án jelent meg, elsőként Japánban, Ausztráliában, az Ameriaki Egyesült Állomokban, majd Európában és a világ többi részén. A történetből is jól látszik, hogy a Pokémon Go milyen zseniálisan tartotta meg az alapötletet. A játék célja ismét a létező összes Pokémon begyűjtés majd ezek edzése és versenyeztetése. A Go szó viszont azért különösen helytálló, mert nem egy szobában ülve kell játszani, hanem a házon kívül. A mobiltelefonra telepíthető applikáció a GPS koordináták alapján méri be a játékosok helyzetét, majd ehhez mérten jeleníti meg a különböző helyeken felbukkanó Pokémonokat. Nem utolsó sorban némi helyismeretet is kínál, ugyanis a térképen feltűnő PokéStopok a valós környék nevezetességeihez kötődnek. A fejlesztő számára azonban nem ismeretlen terep a kiterjesztett valóság. A Niantic nevű, San Francisco-i cég 2012-ben már hatalmas sikerrel jelentette meg a Google-el közösen az Ingress nevű játékot, amely a Pokémon Go-hoz hasonlóan, szintén felállította a játékosokat a fotelből.

Lehet érveket és ellenérveket is találni a Pokémon Go mellett, de egy biztos ez a játék forradalmasítja a szoftverek és a mobileszközök piacát.

Megosztás:

Kapcsolódó hírek

Előadás a gyereknevelésről

Az aszódi Csemete Csacsogó klub szervezésében Novák Ferenc előadása. Előadás és barátságos beszélgetés, a szélsőségektől mentes, örömteli nevelésről. Időpont: 2024.
Tovább